Electrocominstal

oferim servicii complete in domeniul instalatiilor termice-sanitare

montaj si intretinere aparate de aer conditionat si climatizare atat pentru locuinte cat si pentru autovehiculeDe ce se schimba contoarele de bransament?

Contoarele montate la blocuri pana in 1989 au fost proiectate pentru obiceiurile de consum ale populatiei din acea perioada, cand o persoana consuma in medie cca. 350 litri/om/zi. Aceasta situatie s-a mentinut pana aproape in anul 2000. Dupa acest an, odata cu generalizarea contorizarii la nivel de apartament, consumul specific a scazut, ajungand azi la cca. 186 litri/om/zi. Datorita acestui consum mult mai redus, in anumite perioade ale zilei, nu mai trece suficienta apa prin contorul de bransament pentru a pune in miscare mecanismul de inregistrare si astfel Asociatiile consuma apa necontorizata. Din acest motiv sa   trecut, oriunde este posibil, la inlocuirea contoarelor cu unele de diametru mai mic si mai sensibile, adaptate noului consum. In plus, modernizarea continua a aparatelor de contorizare, prin inlocuirea vechilor contoare (uzate fizic si moral) cu unele noi (mult mai performante) nu demonstreaza altceva decit dorinta de imbunatatire permanenta a serviciilor oferite clientilor.

De ce trebuie verificate apometrele de apartament?

Conform Listei Oficiale emise de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) toate contoarele trebuie verificate metrologic pentru a evita functionarea lor eronata. Totodata, exista posibilitatea ca, din diverse motive, mecanismele contoarelor sa se blocheze, astfel incit cantitatea de apa consumata sa nu fie inregistrata de contorul de apartament. Acestea sint doar doua dintre motivele pentru care reprezentantii asociatiei de proprietari trebuie sa verifice periodic contoarele din apartamente. Se vor evita astfel numeroase probleme, deoarece aceste cantitati nu apar pe nici un contor de apartament, dar sint inregistrate de contorul de bransament.

Cum trebuie montat contorul de apartament?

Pentru a se incadra in clasa de precizie, majoritatea contoarelor necesita un montaj perfect orizontal, cu cadranul in sus (de regula, cele de clasa B, in timp ce pentru cele de clasa A, montajul este de regula vertical, cu cadranul spre privitor). De exemplu, un contor de clasa B care nu este montat perfect orizontal trece in clasa de precizie A, necesitind un debit de pornire de 2 ori mai mare! Rezulta, astfel, ca acest contor va inregistra o cantitate de apa mai mica decit cea real consumata. Inregistrarea contorului de bransament (montat orizontal) este insa cea corecta, ceea ce va duce la o diferenta aparent inexplicabila intre acesta si suma contoarelor de apartament. Iar contravaloarea acestei diferente va fi oricum repartizata de administrator pe toata lumea, asa ca oricum veti plati apa consumata dar neinregistrata de contorul de apartament.

Debitul de pornire (debitul minim de apa care, trecand prin contor, pune in functiune mecanismul de inregistrare) a unui contor de apartament de clasa A (cel mai putin sensibil) sau a unui contor de clasa B care din cauza pozitiei incorecte de montaj trece in clasa de precizie A, este de cca. 60 litri/ora.

Debitul de pornire a unui contor de bransament de clasa C (cea mai inalta clasa de precizie) cu diametrul de 30 mm (DN 30), este de 11 litri/ora.

[login]